Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

Podravska regija - ponos slovenskih gasilcev

Objavljeno: 25.07.2022 18:54

V času med 17. in 24. julijem je v Celju potekala 17. članska in 23. mladinska gasilska olimpijada. V knežjem mestu je sodelovalo 26 držav članic CTIF-a, ki so se sestale na redni skupščini in od tega je 20 držav sodelovalo na tekmovanjih s sto osemindevetdesetimi ekipami in 2634 tekmovalci.
Težko je našteti vse aktivnosti, ki so bile organizirane, saj so priprave na olimpijado potekale kar celih pet let. Na priprave in samo olimpijado so nam vsem sodelujočim ostali čudoviti spomini.
Kako veličasten je bil prihod tekmovalnih ekip na stadion »Z dežele« in prižig olimpijskega ognja, nam pove podatek, da se je na tribunah zbralo več kot 11 000 gledalcev. Naša, slovenska reprezentanca, ki je štela 200 članov, je požela še posebne ovacije gledalcev.
V treh tekmovalnih dneh, od četrtka do sobote, smo bili deležni izrednih športnih bojev na stadionu Kladivarja. Ob bučnem navijanju gledalcev iz številnih držav so tekmovalci pri 340 C dali vse od sebe v boju za žlahtne medalje.
Podravska regija, kamor spadamo tudi mi s širšo okolico Ptuja, je bila dobro organizirana in številčna, saj smo imeli v ognju kar 7 ekip: Hajdoše 2x, Podgorci 1x, Tinje 1x, Oplotnica 1x in Šmartno 1x. Številni avtobusi in gasilski kombiji z napisi krajev, od koder so prihajali gledalci v Celje, so vzbujali veliko pozornosti, še posebej pri naših kolegih iz tujine, ki na kaj takšnega niso navajeni. Pripeljal je tudi avtobus veteranov iz naše občine. Prostovoljce iz Podravske regije, bilo jih je kar 182, pa si lahko srečal na vsakem koraku, bodisi kot usmerjevalce na križiščih, bodisi v paviljonu kot delivce hrane.
Rezultati tekmovanj naših ekip so bili fantastični: v skupini članov B Hajdoše 1. mesto, Šmartno na Pohorju 2. mesto in Kebelj 3. mesto; v skupini članic B Hajdoše 1. mesto in v skupini članov A Podgorci 3. mesto. Od sedmih medalj, ki so jih osvojili slovenski gasilci, jih je naša regija osvojila kar 5, na kar smo izredno ponosni.

Ne smemo pa pozabiti, da je prav v času olimpijade na Krasu divjal največji požar, kar jih pomnimo. S požarom na Krasu se je borilo 14 914 gasilk in gasilcev z 2200 gasilskimi vozili iz 1103 gasilskih društev. Pomagali so jim tudi helikopterji in letala slovenske vojske, policije in tujih držav. Porabljenih je bilo 266 000 litrov goriva. To so zagotovo podatki, ki pričajo o zahtevnosti in velikosti požara.

Iz naše Podravske regije je bilo prisotnih 1004 gasilcev z 206 vozili. Od tega je iz Območne gasilske zveze Ptuj požar gasilo 170 gasilcev s 36 vozili v treh izmenah. Na trgu v Kostanjevici na Krasu visijo majice naših devetnajstih gasilskih društev, iz katerih so bili gasilci, ki so pomagali gasiti požar. Končne številke sodelujočih na vseh nivojih bodo znane po opravljenih analizah v naslednjih mesecih. Vsekakor pa si za uspešno vodenje in koordiniranje dela enot na Krasu zasluži pohvalo in čestitko regijski poveljnik Dušan Vižintin, ki je poleg dela na olimpijadi prevzel in dobro opravil omenjeno nalogo.

Posebej pa smo še ponosni na našega bivšega poveljnika zveze in sedaj podpoveljnika GZS, Zvonka Glažarja, ki je bil v času olimpijade podpredsednik organizacijskega odbora, odgovoren za tehnično strokovno področje. Sam pa sem sodeloval pri kreiranju biltena Gasilska olimpijada Celje 2022 in pri postavitvi razstave Društva za ohranjanje gasilske dediščine Slovenije.

Tako smo v času največje sezone dopustov slovenski gasilci dostojno in častno izvedli gasilsko olimpijado in se tako postavili ob bok velikim državam organizatoricam. S svojimi dosežki pa smo dokazali, da se naša mala Slovenija, tudi na področju gasilstva, lahko kosa z velikimi in jih celo prekaša ter istočasno obvladali do sedaj največji požar v Sloveniji. Vsega tega ne bi bilo mogoče izvesti, če med gasilci ne bi vladala trdna medsebojna povezanost in zaupanje. Znova smo dokazali, da zmoremo.

Fotogalerija



Zadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si