Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

Strokovna ekskurzija Haix, Ernestinovo, Vukovar, Osijek

Objavljeno: 05.10.2019 13:00

4. in 5.10.2019 smo v skladu s programom izobraževanja obiskali podjetje HAIX, ki se ukvarja s proizvodnjo specialne obutve, kjer nas je še posebej zanimal gasilski program.

V podjetju HAIX so nas toplo sprejeli in z veseljem pokazali procesa izdelave obutve, še posebej za vojsko, policijo in gasilce, čeprav imajo v svojem programu še kar nekaj programov. Najprej so nam nazorno predstavili podjetja, ki jih imajo po svetu in obrat v Mali Subotici na Hrvaškem. Nato smo šli skozi obrate proizvodnje, kjer smo si ogledali izdelavo obutve po dveh načinih. Po prvem načinu lepijo podplat z zgornjim delom čevlja, v drugem primeru pa ga zlijejo oz. navulkanizirajo podplat na zgornji del čevlja. Po ogledu proizvodnje so nas pogostili in vsak udeleženec je prejel priložnostno darilo.

Nato smo se odpravili v Vinkovce v hotel, kjer smo se namestili in pripravili za prenočitev. Še to večer smo bili povabljeni v DVD Ernestinovo, ki ni daleč od Vinkovcev. Kolegi iz Ernestinovega so kupili gasilsko vozilo GVC 16/30 od PGD Spuhlja in na ta način so postali dobri prijatelji. Tudi oni so nas pogostili z njihovo tradicionalno jedjo »Čobancem«.

Drugi dan ekskurzije smo pričeli z ogledom mesta Vukovar, Vukovarske bolnice, Ovčare in spominskega parka v Vukovarju, ki je posvečen padlim braniteljem Vukovarja v času osamosvojitvene vojne Hrvaške. Vodič, ki je preživel vso to kalvarijo, nam je nazorno opisal kaj vse se je dogajalo v tem času.

Nato smo se še odpravili v mesto Osijek k poklicnim gasilcem, kjer je zaposlen eden izmed prostovoljnih gasilcev iz Ernestinovega. Seznanili smo se z njihovim delom in tehniko, ki jo imajo na razpolago. Zanimivo, da smo pri njih našli tudi opremo, ki je izdelana v Sloveniji. Po ogledu smo se od njih poslovili, šli še na kosilo, nato pa smo se počasi odpravili v popoldanskem času domov.

FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si