Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

Obisk pri Madžarskih gasilcih

Objavljeno: 09.11.2019 15:39

Komisija za zgodovino gasilstva in kulturne dejavnosti si je 9. 11. 2019 ogledala Madžarki gasilski muzej v Budimpešti. Sprejel nas je direktor muzeja dr. Imre Berki, kateremu pomaga urejati muzej še šest sodelavcev.

Gasilski muzej v velikosti 400 m2 ima v pritličju restavriranih kar nekaj starih gasilskih vozov, ki so vsi v brezhibnem stanju. V drugem nadstropju je osem razstavnih prostorov, ki so tematsko urejeni oz. So urejeni po časovnem zaporedju.

V sprejemnem prostoru nam je dr. Imre Berki pojasnil nastanek madžarskega oz. budimpeštanskega gasilstva, ki sega v osemnajsto stoletje. Ogrska vlada je že leta 1778 sprejela prve predpise o varstvu pred požari, ki jih je leta 1808 še dopolnila.

Odpravili smo se skozi razstavne prostore, ki so organizirani tako da vsak predstavlja neko določeno obdobje. Žal je večino razstavnih eksponatov v vitrinah in je fotografiranje skoraj onemogočeno.

Kljub temu pa smo lahko opazili, kako skrbno so določili časovne razmejitve po vitrinah. V njih lahko vidimo portrete ustanoviteljev gasilstva v Budimpešti in opremo, ki so jo uporabljali. Med opremo je tudi kar nekaj njihovih izumov. Madžarsko prostovoljno gasilstvo je nazadovalo po prvi svetovni vojni, ko je razpadla avstro-ogrska monarhija. Tako smo razumeli zgodbo prostovoljnega Madžarskega gasilstva člani komisije, ki smo si ogledali ta muzej.

Po ogledu muzeja nam je ostalo še nekaj časa za ogled glavnega mesta Madžarske, Budimpešte.

FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si