Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

60 let PGD Grajena in novi prapor

Objavljeno: 24.06.2017 20:19

Že nekaj dni pred osrednjim prazničnim dnevom so gasilci na Grajeni v Mestni občini Ptuj oznanjali, da letos ponosno praznujejo visok jubilej – 60-letnico gasilskega društva. V soboto, 24. junija je bila v kraju velika gasilska slovesnost, na kateri so se grajenski gasilci dostojno poslovili od starega prapora in razvili novega.

Gasilsko slovesnost so začeli s parado, ki jo je vodil Aleš Zorec in na čelu katere je bil tudi Pihalni orkester Ptuj, v paradi pa so se predstavili ešaloni gasilcev in posebej gasilska tehnika. Nato se je praznovanje nadaljevalo v prireditvenem šotoru, kjer je zapel Moški pevski zbor KD Grajena, navzoče na slovesnosti, pa so poleg predsednika PGD Grajena Roberta Horvata, nagovorili še član poveljstva GZS in poveljnik podravske regije Dušan Vižintin, predsednik OGZ Ptuj Marjan Meglič in podžupan MO Ptuj Marjan Kolarič.

Praznovanje okroglih obletnic v delovanju društev so zmeraj pomembna in posebna dejanja. Obletnice društev so velik praznik za člane in širšo skupnost, kar so na Grajeni tudi potrdili. Zgodba o nastanku PGD Grajena se je začela 5. maja leta 1957, ko so se na Grajeni zbrali možje na pobudo Martina Poljanca in ustavili gasilsko društvo. Vseh dolgih šest desetletij se je društvo razvijalo, pridobivalo nove in nove člane, posodabljalo tehniko in veliko delalo na medsebojnih odnosih in gojilo solidarnost med ljudmi. Pestro, delavno in prijetno pa je bilo v vrstah PGD Grajena tudi v zadnjih desetih letih, ko se je zamenjalo vodstvo, ko so vajeti v društvu prevzeli mladi gasilci in k sodelovanju pritegnili še mlajše, ki so danes ponos društva.
Glavne poudarke iz 60-letne zgodovine PGD Grajena je na slovesnosti predstavil predsednik društva Robert Horvat, ki je med drugim povedal: »Ponosni smo na prehojeno pot našega društva, ki se je začela leta 1957. V vseh dosedanjih letih se je članstvo vedno bolj krepilo, se izobraževalo, gradilo gasilski dom in nabavljalo vozila in opremo. Veliko je pomembnih dogodkov in dosežkov, ki so zapisani v kroniko našega društva. V lanskem letu pa smo se odločili, da ob 60-letnici razvijemo novi prapor, saj je dosedanji že odslužil svojemu namenu. Z nabavo novega prapora so bila povezana kar velika finančna sredstva in s pomočjo prispevkov krajanov, organizacij, podjetij in ostalih nam je uspelo. Po seštevku plusov in minusov smo prepričani, da bomo lahko del teh sredstev že položili na račun za nabavo nove avtocisterne 24/70, ki je v našem društvu in kraju nujno potrebna. Letošnji jubilej pa naj nam da nov zagon in elan, da skupaj z ustvarimo boljšo prihodnost za nas in naše otroke.«

V PGD Grajena so v svečanem trenutku razvili novi prapor, ki ga je predsedniku Horvatu predal ptujski podžupan Marjan Kolarič, svečano zaobljubo pa je ob predaji poleg predsednika podal tudi praporščak Slavko Planec. Ob tej priložnosti so se grajenski gasilci zahvalili vsem darovalcem za trakove in žebljičke, podelili so zahvale PGD Grajena, PGD Grajena pa je ob 60-letnici prejelo odlikovanje GZS 2. stopnje in priznanje GZ 3. stopnje, z odlikovanjem 1. stopnje je bil nagrajen član PGD Grajena Boštjan Breg.

(TM)

FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si