Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

70 let humanega dela PGD Podvinci

Objavljeno: 01.07.2017 20:42

V Območni gasilski zvezi Ptuj visok jubilej letos praznujejo tudi gasilke in gasilci v PGD Podvinci. Osrednjo gasilsko slovesnost so v Podvincih pripravili v soboto, 1. julija, ko so ponosno predstavili tudi obnovljeno zunanjost gasilskega doma s sliko svetega Florjana. Novo pridobitve je slovesno blagoslovil Matei Sentes. Slovesnost so pričeli z gasilsko parado, nadaljevali pa z nagovori in svečano podelitvijo spominskih značk ter visokih odlikovanj.

Ob jubileju so podvinški gasilci izdali krajši zbornik, v katerem so v sliki in besedi predstavili prehojeno pot danes uspešnega gasilskega društva. Prve začetke pred uradnim nastankom društva v Podvincih beležijo že leta 1946, nekaj mesecev kasneje, 19. januarja 1947 pa je bil Janezu Popušku ustanovni občni zbor, na katerem so za poveljnika izvolili Jurija Kuharja. Tri leta kasneje so na občnem zboru sklenili, da bodo pričeli z gradnjo gasilskega doma, a se je gradnja začela nekaj let kasneje, ko so bila zanjo zagotovljena finančna sredstva. Prvi gasilski dom so postavili na parceli, kjer stoji še danes. Prvo gasilsko vozilo so v društvo pripeljali leta 1950, potem so tehniko ves čas dopolnjevali in obnavljali, nazadnje so leta 2010 v uporabo predali novo gasilsko vozilo za prevoz moštva. Prvi gasilski prapor so podvinški gasilci razvili leta 1972, avgusta 2000 pa so ga zamenjali z novim. V društveno kroniko so zapisani tudi mnogi spominih uspešnih tekmovalnih enot PGD Podvinci, utrinki s tekmovanj, ki so jih uspešno organizirali in ostali družabni dogodki, po katerih so podvinški gasilci poznani daleč naokrog.

Predsednik PGD Podvinci Franc Čuček je ob jubileju dejal, da je društvo od nastanka počasi in vztrajno raslo, se razvijalo in opremljalo. Danes so v društvu ponosni prav na vse, kar so dosegli in naredili, posebej ponosni pa so na gasilski dom, ki je vzorno urejen. Poveljnik Primož Stočko je posebej poudaril, da v društvo danes vključenih preko 100 gasilcev, od tega je 30 operativcev, ki so dan in noč pripravljeni pomagati ljudem ob naravnih in drugih nesrečah. »V 70-letnem obdobju smo zelo ponosni na naše ustanovne in sedanje člane, ki so vedno skrbeli za gasilsko tehniko. Društvo se ponaša tudi s tekmovalnim duhom, saj delamo s pionirskimi, mladinskimi, članskimi in veteranskimi enotami in z njimi dosegamo tudi uspehe na tekmovanjih. Takšna zavzetost za društveno delovanje naj ostane tudi v prihodnje, saj bomo tako ohranili zgodovino društvenega mozaika.«

»Tudi podvinški gasilci so skozi desetletja s svojim delom in humanitarnostjo pomagali ohranjati tradicijo, ki jo imamo gasilci v Sloveniji,« je ob jubileju med drugim poudaril predsednik OGZ Ptuj Marjan Meglič in navzočim na slovesnosti predstavil tudi delovanje in uspešno delo območne zveze, v kateri ima PGD Podvinci pomembno mesto. Na slovesnosti sta spregovorila tudi podžupan MO Ptuj Marjan Kolarič in predsednik Sveta podravske regije in predstavnik GZS mag. Janez Merc.

Gasilci v Podvincih so na slovesnosti zaslužnim gasilcem, predstavnikom sosednjih in prijateljskih gasilskih društev in vsem tistim, s katerimi uspešno sodelujejo, podelili spominske značke. Jože Pihler in Branko Lah sta prejela odlikovanje za posebne zasluge. Ob 70-letnici je PGD Podvinci prejelo plamenico 2. st., Janko Arnuš, odlikovanje 3. st. in Milan Popušek plamenico 1. st., PGD Podvinci pa je prejelo še priznanje GZ 3. stopnje.

(TM)

FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si