Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

Gasilska olimpiada v Beljaku uspešno zaključena

Objavljeno: 08.07.2017 20:54

Avstrija in mesto Beljak (Villach) sta bila letošnja gostitelja 16. članske in 21. mladinske gasilske olimpijade od 9. do 16. julija 2017, na kateri so se ponosno predstavile tudi tekmovalne enote Republike Slovenije. Na čelu slovenskega ešalona je bil poveljnik GZS Franci Petek, ki je bil tudi vodja slovenske reprezentance. Najuspešnejše slovensko PGD na olimpijadi pa je po štirih letih znova PGD Hajdoše z dvema medaljama.
V Beljaku je v času olimpijade zasedala skupščina CTIF, ki se je je udeležil tudi predsednik GZS Jošt Jakša in na kateri so potrdili kandidaturo Slovenije za organizacijo gasilske olimpijade 2021.

Na olimpijadi 16 enot iz Gasilske zveze Slovenije
Letošnje olimpijade v Beljaku se je udeležilo 232 tekmovalnih enot iz 27 držav sveta, tudi Japonske, okrog 3 tisoč je bilo udeležencev, vključno s trenerji, sodniki in spremljevalci, okrog 2 tisoč pa je bilo vseh prostovoljcev, ki so skrbeli za nemoten potek olimpijade. Barve Slovenije je zastopalo 16 tekmovalnih enot, največ (polovica iz podravske regije).

Tekmovalni dnevi
V četrtek je v Beljaku potekala mladinska gasilska olimpijada, na kateri so nastopili: mladinke in mladince PGD Drenov Grič-Lesno Brdo ter mladinke PGD Andraž nad Polzelo. Vse tri ekipe so se odlično predstavile, dobro so izvedli tako vajo, kot tudi štafeto, na koncu pa so odločali detajli. Veseli smo se brona mladink PGD Andraž nad Polzelo, mladinci PGD Drenov Grič – Lesno Brdo so bili na koncu četrti, mladinke pa pete.
V petek so s tekmovanjem štartale članske tekmovale enote, iz Slovenije desetine članov A iz prostovoljnih gasilskih društev: Žažar, Starše, Tinje, Hmeljčič in Oplotnica.
V soboto so nastopile še preostale enote članic in članov - članice A: PGD Hajdoše in PGD Šmartno na Pohorju, člani B: PGD Hajdoše, PGD Šmartno na Pohorju, PGD Kebelj in PIGD Krka Novo mesto, članice B PGD Hajdoše in poklicna enota članov A PIGD Krka Novo mesto.

Rezultati in zaključek
Novo olimpijsko zmago (že peto) so dosegle članice B PGD Hajdoše, zlato olimpijsko medaljo so osvojili člani B PGD Šmartno na Pohorju, srebrno medaljo člani B PGD Hajdoše. Prepričljivo je v svoji kategoriji zmagala tudi tekmovalna enota poklicnih gasilcev A PIGD Krka Novo mesto, članice A PGD Šmartno na Pohorju so osvojile 4. mesto, člani B PGD Kebelj peto mesto, članice A PGD Hajdoše deseto mesto in člani B PIGD Krka Novo mesto 19. mesto.

Kljub dobremu olimpijskemu nastopu so imeli nekoliko manj sreče člani A. Olimpijsko kolajno je za las zgrešila enota članov PGD Žažar, ki je na koncu osvojila četrto mesto, odlični peti so bili člani A PGD Starše, na 40. mesto se je uvrstila ekipa PGD Hmeljčič, na 41. mesto enota PGD Tinje in na 56. mesto enota PGD Oplotnica.
Zaključna slovesnost gasilske olimpijade je bila v soboto, 15. julija, ko so bila podeljena nova olimpijska odličja, na slovesnosti pa je bilo tudi uradno proglašeno, da bo Slovenija organizatorica gasilske olimpijade leta 2021.
Lidija Terbulec, članice B PGD Hajdoše: »Gasilska olimpijada je najvišje gasilsko tekmovanje in želja vsakega tekmovalca je, da nastopi na tem velikem tekmovanju. Je čast in ponos zastopati barve Slovenije, hkrati pa se zavedaš odgovornosti in teže tega največjega tekmovanja. V PGD Hajdoše v zadnjih letih, že kar dobrih dveh desetletjih, pišemo posebno zgodbo o uspehu o nastopih na olimpijadah in za naše društvo je bil to že osmi olimpijski nastop. Letos smo osvojili že sedmo zlato medaljo, za našo ekipo članic pa je to že peta medalja. Vse to so rezultati in uspehi, ki nas uvrščajo v sam vrh slovenskega in svetovnega gasilstva. Ponovno osvojeni olimpijski naslov nam pomeni veliko. S tem je poplačan ves naš trud, vztrajnost, odrekanje, pozabljene so ure in ure treninga. To so trenutki, ki se vsakemu tekmovalcu zapišejo globoko v srce. Hvala vsem za podporo, še posebej pa našim zvestim navijačem, društvu, občini Hajdina, županu mag. Stanislavu Glažarju, ...«
EKIPA PGD HAJDOŠE
ČLANICE B PGD Hajdoše: Marija Šimek, Zalka Mikuž, Hilda Bedrač, Metka Vidovič, Valerija Fišinger, Lidija Terbulec, Simona Zajc, Klavdija Ekart, Valerija Zajšek, Aleksandra Janc.
ČLANI B PGD Hajdoše: Marjan Horvat, Franc Zajc, Janez Žumer, Ivan Glažar, Matej Horvat, Branko Tominc, Ivan Brodnjak, Miran Pleteršek, Leopold Valh, Janko Jerenko.
ČLANICE A PGD Hajdoše: Tjaša Glažar, Rebeka Korošec, Klavdija Paveo, Nina Bedrač, Maja Skaza, Monika Vidovič, Maja Trlep, Katja Bedrač, Kaja Abraham, Teja Šmintić.

V spremljevalni ekipi PGD Hajdoše so bili: Matic Bedrač, Jana Skodič, Ana Mlakar in Tatjana Mohorko.

Gradivo (TM)

Rezultati - mladina
Rezultati - člani
FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si