Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

17. kongres GZS

Objavljeno: 18.05.2018 11:30

Gasilci več kot odlično

Predkongresne dejavnosti na Ptuju so se pričele s srečanjem zbirateljev gasilskih odlikovanj, 8.4 in s tiskovno konferenco 15.5.2018 z razglasitvijo rezultatov zmagovalcev natečaja likovni del na temo kongresa.

Ptuj je 18. in 19. maja 2018 za dva dni postal gasilsko mesto. Ne glede na to, da smo prebivalstvo vsaj dva meseca prej obveščali o dogodku na Ptuju, so se v petek popoldan, 18. maja ljudje spraševali čemu toliko gasilcev po križiščih in rondojih. Hitro je postalo jasno. Na Ptuju se je pričel XVII. kongres slovenskih gasilcev, ki ima pomembne in zahtevne naloge. Analizirati delo v preteklem obdobju, izvoliti novo vodstvo, sprejeti smernice za nadaljnjih pet let in podeliti zaslužnim članom najvišja gasilska priznanja.

V pripravah na kongres na Ptuju je sodelovalo v samem načrtovanju 45 članov in članic, ki so do popolnosti v zadnjih treh mesecih izdelali shemo vodenja in izpeljave kongresa. 230 pa jih je še sodelovalo v operativnem smislu.

In res. V petek popoldan je na Ptuj prispelo 160 delegatov in 60 članov organov Gasilke zveze Slovenije. Ptuj – staro rimsko mesto, Dominikanski samostan z baročnim videzom in Pihalni orkester Ptuj so vljudno sprejeli kongres in ponudili omenjenim enkratni ambijent ter maksimalne pogoje za delo. Udeležencem kongresa so naši člani pokazali z razstavami v Dominikanskem samostanu kako globoko je gasilstvo zasidrano v našem okolju. Lahko so si ogledali zgodovino gasilskih kongresov, uspehe naših olimpijcev iz PGD Hajdoše, ki so eno izmed najuspešnejših udeležencev olimpijad in ne nazadnje zbirko 1200 medalj in odlikovanj, ki jih je izdale GZS, GZ in PGD. Vse to je bogata kulturna dediščina gasilske organizacije.

Sobota, drugi dan kongresa pa je razkril veličino gasilske organizacije. S prihodom gostov in nagrajencev Matevža Haceta, ter delegatov in ob sprejemu le teh, se je začel drugi dan kongresa.

Ob 13.00 uri pa so začeli prihajati gasilci iz cele Slovenije, ki so želeli počastiti to pomembno manifestacijo-kongres. 4.486 gasilk in gasilcev, 850 praporjev, čez 50 gasilskih vozil je korakalo in se peljalo mimo častne tribune pred Mestno hišo Ptuj na kateri je stal poleg pomembnih gostov tudi premije Miro Cerar. Imel sem to čast, da sem v imenu gasilcev Podravske regije bil na tej tribuni. Spremljanje iz tega zornega kota parade je bilo enkratno-neponovljivo. Strumni in odločni koraki častnega voda Podravske regije, mladine, članic, sedemnajstih regij in še več služb za zaščito in reševanje je povzročalo poledenelo kri marsikomu na tribuni in ob njej.

Na tribuni prisotni so se spraševali. Od kod tem ljudem toliko odločnosti, poguma, vztrajnosti in potrpežljivosti? Pa saj je deževalo, mar niso mokri in se ne pritožujejo? Ne, je bil naš odgovor. To so gasilci, to so pripadniki naše organizacije. So ljudje, ki ne sprašujejo kdo je v nesreči in rabi pomoč. Vejo pa, da je treba pomagati vsakemu, ki je pomoči potreben. Nimajo privilegijev, so prostovoljci in na njih lahko v vsakem trenutku računamo, če le imajo to možnost.

Pa skrb do naše dediščine. Šest konjskih vpreg, celo ena z dvojno vprego konj. Vozovi stari več kot 100 let in so v funkcionalnem stanju. Gasilska vozila. Od prvih, ki so prišli v gasilska društva, do najmodernejše tehnike, ki jo posedujejo naši gasilci. Temu pravimo skrb za dediščino, ki smo jo prevzeli od naših očetov in oni od svojih očetov.

Kot je običajno na gasilskih kongresih, se je tudi ta končal na nogometnem stadionu in kasneje še z gasilsko veselico. Fotografije, ki so bile posnete in jih je na tisoče, kažejo podobo naše organizacije. Ni bilo slabe volje, veliko veselja. Mnogi so se po dolgem času spet srečali, se poveselili in govorili o prihodnosti o novih načrtih.

Kako so šele bili presenečeni naši gostje iz tujine. Ministrica za obrambo je mnogo kateremu gasilcu in tujcu segla v roke, ga kaj povprašala in se na željo le teh z njimi fotografirala. Povedali so nam, če bi to bilo pri njih, bi se najprej pripeljala armada policije, pristop do tako pomembni ljudi pa ne bi bil mogoč. Pri nas pa še policajev videli niso. Saj ni bilo potrebno. To so bili gasilci.

FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si