Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

Vaja članic požar Slovenja vas 2019

Objavljeno: 12.04.2019 20:08

Vaja se je izvajala ob predpostavki, da je v petek 12. aprila 2019 ob 18.00 uri prišlo do požara na objektu gasilskega doma PGD Slovenja vas. Na objektu je bilo potrebno posredovanje več gasilskih enot, saj se je požar širil iz kletnih prostorov kurilnice na objekt in ostrešje. Zaradi požara objekta je prišlo tudi do travniškega požara, ki ga je potrebno pogasiti z uporabo naravnih vodnih virov (reka Drava). V času gašenja je zaradi opazovanja dela gasilskih enot osebno vozilo zapeljalo z cestišča, kjer je trčilo v drugo osebno vozilo ter se prevrnilo na bok in zagorelo. Potreben je bil hiter iznos ujete osebe in gašenje požara na vozilu.

Sodelovalo je 40 gasilk iz 13 gasilskih društev: PGD Hajdoše, Zabovci, Sobetinci, Spuhlja, Bukovci, Nova vas pri Markovcih, Grajena, Slovenja vas, Gerečja vas, Hajdina, Ptuj, Stojnci in Markovci. Sodelovalo je osem vozil iz društev: PGD Zabovci, Hajdoše, Slovenja vas, Grajena, Gerečja vas, Hajdina in Ptuj.

Vodja intervencije je bila Katja Bedrač PGD Hajdoše, vodja sektorja 1 Nina Bedrač PGD Hajdoše, vodja sektorja 2 Hedvika Rojko PGD Stojnci.

Operativno delo sektorja 1
Gasilske enote so gasile požar na objektu z zunanjimi napadi in notranjim napadom ter napad za obrambo širjenja požara.
Travniški požar pa so gasile iz naravnega vira (Drava). Izvedle so odvzem vode iz naravnega vira, pri tem pa uporabijo dve motorni brizgalni. Cevovod so položile ob cesti, kjer je bilo potrebno poskrbeti za primerno prometno zavarovanje in uporabo cevnih mostičkov. Gasilke, ki so delovale direktno na postavitvenem prvem mestu MB, so morale nositi reševalne jopiče. Za požar v naravi smo uporabljale tudi naprtnjače, ki se napolnijo z vodo iz Drave in požarne metle.

Operativno delo sektorja 2
Vozilo, ki je trčilo v parkirano vozilo in pri tem zagorelo. V vozilu je bil poškodovan voznik, ki ga je bilo potrebno izvleči z hitrim iznosom, ker je vozilo gorelo. Gasilke so poškodovanega voznika oskrbele in z pomočjo penila pogasile požar na vozilu.
Članice so pri vaji pokazale svoje znanje.
Na vaji so bili prisotni tudi predstavniki Območne gasilke zveze Ptuj, opazovalec je bil Marjan Satler član poveljstva.
Zahvala vsem članicam društev, šoferjem, strojnikom, poveljniku PGD Ptuj Primožu Korošaku ter članom PGD Slovenja vas za pomoč pri izvedbi vaje in pogostitvi.

FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si