Območna gasilska zveza Ptuj, OGZ Ptuj

Strokovna ekskurzija gasilskih veteranov GPO Markovci

Objavljeno: 20.05.2019 20:09

20. maja, je bil svetovni dan čebel in vsaka tretja žlica hrane, ki jo pojemo, je plod njihovega dela. Na ta dan smo se veteranke in veterani Občinskega poveljstva Občine Markovci podali na strokovno ekskurzijo! S tem se na nek način zahvalijo veteranom za minulo delo ter da se prijetno počutijo v organizaciji, ki so jo gradili dolga leta! Tokratna destinacija je bila Krajinski park Goričko z njegovo širšo okolico! V jutranjih urah se je poln avtobus udeležencev zapeljal proti izbrani destinaciji! Prvi postanek za jutranjo kavico je bil kaj hitro in nato smo že prečkali Pesniško dolino za katero so na ravnini značilne njive, travniki in gozdovi, na gričih pa sadovnjaki in vinogradi. Najbolj vinorodno območje v delu Slovenskih goric, mimo katerega smo se peljali, so Radgonsko – Kapelske gorice. Najbolj turistični kraj, ki smo ga videli, so Radenci. Znani so po mineralnih in termalnih izvirih, ki so posledica nekdanjega morja in vulkana.

Prispeli smo na Goričko, se okrepčali z malico ter si ogledali grad Grad, ki se je do leta 1952 imenoval Gornja Lendava. Grad se je skozi stoletja preoblikoval in dobil današnjo mnogokotno obliko – saj ima 365 sob! Ena najbolj znanih je bila družina Szechy, katere grb smo videli nad vhodnimi vrati. Vodička po gradu nas je naprej peljala na ogled krajšega filma o gradu, nato pa smo si ogledali prostore, ki so jih uspeli v zadnjih letih obnoviti. Sprehodili smo se po arkadnem hodniku, si ogledali dvorano, v kateri se pari danes poročajo, palacij, viteško dvorano itd…

Naprej nas je pot vodila v Mursko Soboto, kjer smo imeli postanek pri PGD Murska Sobota, kjer so nas pričakali kolegi iz gasilskih vrst! Razkazali so nam gasilski dom, vozni park in s čim vse se ukvarjajo razen zaščite in reševanje pri požarih in nesrečah (Servisiranje gasilnikov Pastor, Gloria... Servis gasilske tehnike. Servis in popravilo gasilskih vozil. Servis dihalnih aparatov Inter Spiro)! Prikazali so tudi njihovo zadnjo pridobitev – avto lestev z dosegom 42m v višino s katero lahko sodelujejo pri intervencijah z višin. Nekateri smo imeli priložnost in se lahko tudi povzpeli z avto lestvijo. Polni vtisov smo se odpravili proti vasi Gančani, kjer smo naredili postanek in se okrepčali z okusnim kosilom!
Zapeljali smo se tudi k rojstni hiši našega farnega župnika, g. Janeza Maučec v Gančanih.
Ker smo hoteli dan izkoristiti maksimalno, smo se še hitro odpravili v Bogojino, kjer je župnijska cerkev Gospodovega vnebohoda! Ta cerkev je bila sezidana v letih 1925-1927 po načrtih najpomembnejšega slovenskega arhitekta Jožefa Plečnika, ko je bil župnik v Bogojini Ivan Baša!

Po ogledu le te, smo spet posedli v avtobus, se odpeljali proti Dobrovniku in se ustavili »Pri Lujzi« - vinoteki, kjer smo imeli degustacijo njihovih treh zvrst domačih vin!
Zadnja točka ekskurzije točno po časovnici je bila ogled čebelarskega muzeja Kraplje – Čebelarstvo Tigeli! Sprejela nas je lastnica muzeja in nam v uvodu povedala zgodovino nastanka muzeja, potem pa še razkazala celoten kompleks zasajen z medovitimi rastlinami! Sledila je pokušina medu in medenjakov ter nakup medenih izdelkov za domov! Sladki od medu in medenjakov smo se odpravili proti gostišču, Ozmec v Cvetkovcih, kjer smo imeli manjšo zakusko pred zaključkom ekskurzije! Naš vodja veteranov-ekskurzije g. Ivan Golob nam je popestril konec prijetnega druženja s frajtonarico!

Pred odhodom proti domu nas je obiskal še poveljnik OP Markovci, g.Igor Ambrož, s kratkim nagovorom in z obljubo, da se naslednje leto spet dobimo na podobni strokovni ekskurziji!

Sonja Erlač

FotogalerijaZadnje fotografije

 

 

Kontakt

Območna gasilska zveza Ptuj
Natašina pot 1/A
2250 Ptuj

Tel: 02 780 10 10
GSM: 051 254 947

gz@ogz-ptuj.si